Δελτίο Τύπου Καριέρα και Γενιά Υ 2017

Home / Δελτίο Τύπου Καριέρα και Γενιά Υ 2017

Δελτίο Τύπου

Νέα Έρευνα: Καριέρα και Γενιά Υ

Ποια είναι η Γενιά που δε το βάζει κάτω παρά τις δυσκολίες; Σε ποιες εταιρείες θέλουν να εργαστούν οι νέοι της χώρας μας; Ποιος είναι ο κλάδος που σαρώνει στις εργασιακές επιλογές των Millennials;

Η μεγαλύτερη εργασιακή έρευνα για τους νέους σε χώρα της Ευρώπης.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το kariera.gr, το μεγαλύτερο website για την εργασία στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξήγαγαν την έρευνα Καριέρα και Γενιά Υ.

Σκοπός της έρευνας είναι να καταγράψει τα χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης πληθυσμιακά εργασιακής δύναμης στη χώρα και να κατανοήσει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στις επαγγελματικές αποφάσεις της καριέρας των νέων.

Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της φετινής έρευνας είναι:

• 1 στους 3 νέους θέλει να εργαστεί στον κλάδο της Πληροφορικής
  • Πάνω από 7 στους 10 θα ήθελαν να εργαστούν σε ελληνική εταιρεία
  • Το 64% αμείβεται με μέσο μηνιαίο καθαρό μισθό έως 850 ευρώ
  • 1 στους 3 έχει μισθό οριακά 500 ευρώ
  • Μόνο το 14% λαμβάνει μισθό άνω των 1.200 ευρώ
  • 1 στους 2 νέους δηλώνει πως έχει επηρεαστεί η προσωπική του ζωή από την κρίση
  • Το 90% απαντά όμως ότι η κρίση τους έχει ισχυροποιήσει στο να βρίσκουν λύσεις

Οι δέκα εταιρείες που σε ανοικτή ερώτηση επιλογής οι millennials επέλεξαν ως Επιθυμητούς εργοδότες, με σειρά κατάταξης είναι:

1.Google

2.Σκλαβενίτης

3.Παπαστράτος – Philip Morris International

4.Καπνοβιομηχανία Καρέλια

5.Mondelēz

6.Coca-Cola

7*.Microsoft

7*.ΟΤΕ – Cosmote

9.Nestlé

10.Lidl Ελλάς

*Στην 7η θέση οι εταιρείες Microsoft και OTE-Cosmote ισοψήφησαν και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας Καριέρα και Γενιά Υ πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το παρών έδωσαν στελέχη των βραβευμένων εταιρειών, εκπρόσωποι φορέων απασχόλησης αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα τους και οι συνιδρυτές του kariera.gr, Θεόφιλος Βασιλειάδης και Φάνης Ρήγας, οι οποίοι μίλησαν για την επέτειο των 20 ετών από την ίδρυση της εταιρίας.

Η κα Μαντώ Πατσαούρα, Γενική Διευθύντρια του kariera.gr ανέφερε πως: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε τόσους πολλούς και σημαντικούς stakeholders της αγοράς εργασίας στη χώρα μας σήμερα στο ΚΠΙΣΝ. Σε αυτά τα 20 χρόνια, ως kariera.gr, δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με οργανισμούς που καθημερινά υποστηρίζουμε με τις υπηρεσίες μας και είναι χαρά μας σήμερα να βραβεύονται ως οι πιο επιθυμητοί εργοδότες των νέων. Κάθε μας δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και πιστεύουμε πως όλοι οι εταίροι μαζί, φορείς και εταιρείες, με ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στην αγορά εργασίας της χώρας μας».

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε πάνελ συζήτησης σχετικά με τα ευρήματα και την αγορά εργασίας με συντονίστρια την κα Φωτεινή Γαϊτανλή, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του kariera.gr. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Επίκουρες Καθηγήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Ειρήνη Νικάνδρου και κα Λήδα Παναγιωτοπούλου, η κα Αγγελική Πατρούμπα διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca Cola Τρία Εψίλον και ο κος Αλέξανδρος Φουρλής Διευθύνων Σύμβουλος του CareerBuilder Αγγλίας.

Για τη διάκριση της εταιρείας στους Επιθυμητούς εργοδότες η κα Νικολέττα Κολομπούρδα, Διευθύντρια  Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Ελλάς δήλωσε ότι «Διατηρώντας και φέτος τον τίτλο του “Top Employer” , στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των υποψηφίων στην ελληνική αγορά εργασίας, να αναδείξουμε τα ταλέντα των ανθρώπων μας και να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν μαζί μας, σε συνθήκες αντάξιες των δεξιοτήτων τους».

Η κα Χατζηπαύλου, HR Director της Microsoft δήλωσε ότι «Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Microsoft βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες που θα επέλεγαν να εργαστούν οι Millennials. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ανθρώπων της γενιάς αυτής, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 40% του ανθρώπινου δυναμικού μας. Στόχος μας είναι όχι μόνο η ένταξή τους στην εταιρεία, αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, μέσω των προγραμμάτων Internship και MACH (Microsoft Academy for College Hires), έτσι ώστε να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα στην εταιρία μας αλλά και γενικότερα. Ευχαριστούμε την «Καριέρα» και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή αυτής της πολύ σημαντικής έρευνας και εύχομαι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια!»

Η κα Ασημίνα Μαντζαβίνου, Σύμβουλος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας Σκλαβενίτη ανέφερε πως: «Οι Άνθρωποί μας, είναι η Δύναμή μας.»

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2017. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έρευνα, βασίζονται σε απαντήσεις 2.899 εκπροσώπων της Γενιάς Υ (άτομα ηλικίας 18-37 ετών), που είναι φοιτητές ή απόφοιτοι ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.