Ταιριάζει στην προσωπικότητά σου να δουλεύεις από το σπίτι;

Home / kariera-articles / Ταιριάζει στην προσωπικότητά σου να δουλεύεις από το σπίτι;


Για πολλούς ανθρώπους, το να εργάζονται από το σπίτι, τούς φαίνεται σαν τη δουλειά των ονείρων τους. Αν μη τη άλλο, το να δουλεύεις από το σπίτι σού επιτρέπει να αποφεύγεις τις μετακινήσεις, να φοράς ό,τι θέλεις και να δημιουργείς το εργασιακό περιβάλλον που επιθυμείς. Αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, δεν είναι ιδανικό για όλους. Είσαι, λοιπόν, ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί να δουλέψει από το σπίτι;
 

Κινητοποίηση
Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, θα πρέπει να προσπαθείς να θέτεις στον εαυτό σου συνεχώς νέα κίνητρα, γιατί εν τέλει δουλεύεις εντελώς μόνος σου. Η έλλειψη προϊσταμένου ή συνεργατών που θα επιβλέπουν την εργασία σου και θα σε κινητοποιούν, μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Αν τυγχάνει να είσαι από εκείνους που θέτουν από μόνοι τους στον εαυτό τους νέους στόχους ή διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα, τότε μάλλον δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, το κίνητρο δεν έρχεται φυσικά, πραγματοποίησε κάποιες ενέργειες που θα σε κάνουν πιο παραγωγικό/η. Προσπάθησε να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχεις σχεδιάσει από πριν, διαχώρισε τον εργασιακό σου χώρο, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο δωμάτιο του σπιτιού και επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει μικρά διαλείμματα.
 

Ανεξαρτητοποίηση
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται χωρίς τη συνεχή επίβλεψη ή αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους. Εάν θεωρείς ότι η συχνή διάσπαση προσοχής στο γραφείο αλλοιώνει την ποιότητα της εργασίας σου, η δουλειά από το σπίτι ίσως δημιουργήσει το ιδανικό, ανεξάρτητο περιβάλλον για εσένα. Από την άλλη, εάν η συνεργασία και η επαφή με τους συναδέλφους σου, ανατροφοδοτεί τη δημιουργικότητά σου, τότε κανόνισε περιστασιακές συναντήσεις μαζί τους για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

Επικοινωνία

Ακριβώς επειδή εργάζεσαι από το σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις κάθε επαφή και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να επινοήσεις εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους προϊσταμένους σου. Αφιέρωσε χρόνο και ρύθμισε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να  πραγματοποιείς τηλεδιασκέψεις με τους συναδέλφους σου και να κάνετε ένα επιτυχημένο brainstorming.
 

Επίλυση προβλημάτων

Όταν εργάζεσαι στον ίδιο χώρο με άλλους, η επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος μπορεί να είναι πραγματικά μία εύκολη υπόθεση. Η εργασία από το σπίτι, απαιτεί να είσαι υπεύθυνος για την επίλυση τόσο μεγάλων, όσο και μικρών ζητημάτων. Στην περίπτωση βέβαια που είσαι, από τη φύση σου, ένας πολυμήχανος άνθρωπος τότε θα ξέρεις πώς να σκέφτεσαι κριτικά και να κάνεις την κατάλληλη έρευνα προκειμένου να καταλήξεις στη σωστή λύση. Ειδάλλως, προσπάθησε να επιλύσεις το πρόβλημα μέχρι εκεί που μπορείς και έπειτα ζήτα βοήθεια από τους συναδέλφους ή τον προϊστάμενό σου.

 

Λήψη αποφάσεων
 Όταν εργάζεσαι ανεξάρτητα, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πέφτει στους ώμους σου. Είτε είσαι ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης είτε εξωτερικός συνεργάτης μίας εταιρείας, θα πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον τρόπο που εργάζεσαι. Εάν είσαι καλός στη διαχείριση κρίσεων, τότε η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση. Εκμεταλλεύσου, ωστόσο, καλά τον χρόνο σου και βεβαιώσου ότι τα συμπεράσματα στα οποία έχεις καταλήξει είναι σωστά. Στην περίπτωση, δηλαδή, που έχεις την τάση να βασίζεσαι περισσότερο στη συναισθηματική σου κρίση, ίσως θα πρέπει να δίνεις ένα περιθώριο χρόνου στον εαυτό σου, έτσι ώστε η τελική σου απόφαση να βασίζεται περισσότερο στη λογική.
 

The expert’s quote

H Eλένη Πατεράκη, διευθύντρια του περιοδικού Harper’s Bazaar, που δουλεύει με αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες, μας λέει:

Δεν μπορώ να είμαι απόλυτη. Θα μπορούσα να πω ενδεχομένως ότι για μένα όλοι είναι ισότιμοι συνεργάτες. Έχω ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις από αυτούς. Το αν δουλεύουν από το σπίτι είναι δική τους επιλογή. Η “φυσική” τους απουσία από τον χώρο του γραφείου είναι επιβαρυντική μόνο για τον άνθρωπο που θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί τους για τα απαιτούμενα. Επίσης, πολλές φορές, δεν ενσωματώνονται στην ομάδα που δουλεύει στο γραφείο. Μπορούν όμως να έχουν εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα και τη διάθεση του ανθρώπου που δεν εγκλωβίζεται σε έναν χώρο και συνεπώς λειτουργεί και με μεγαλύτερη ελευθερίαΕλένη Πατεράκη, Editor in Chief, Harper's Bazaar Greece

 Πληροφορίες Άρθρου
Date 03 Mar 2017 Categories Kariera Tips Author Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr Copyright Copyright:www.shutterstock.com