Ο Αντώνης Τσαπατάκης στο Up Event

Home / Events / Ημέρες Καριέρας Αθήνας 2017 / UP Event 2017 / Ομιλητές 2017 / Ο Αντώνης Τσαπατάκης στο Up Event

Αντώνης Τσαπατάκης

Αντώνης Τσαπατάκης | Παραολυμπιονίκης κολύμβησης

της Φωτεινής Γαϊτανλή
 
«Μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν τόπο μακρινό…» έτσι θα ξεκίναγε ένα ωραίο παραμύθι. Βρεγμένο γύρω-γύρω από θάλασσα, όπως το μέρος που ζούσε ο μικρός Αντώνης. Όταν μεγάλωσε, κατάλαβε πως πέρα από τη θάλασσα που αγαπά υπάρχουν, όμως, και θηρία. Τα θεριά στον άνθρωπο, στον κόσμο, ακόμη κι αυτά που μπορεί να μεγαλώσουν μέσα μας σιγά σιγά. Αλλά στο νερό βρήκε όλα όσα χρειαζόταν για να τα βάλει μαζί τους. Και να βγαίνει κάθε φορά νικητής, σε ήττες και νίκες. Πεισμώνει, μπορεί, αντέχει, θέλει, πέφτει, συνεχίζει, αγωνίζεται. Μέσα από κάθε ανάσα, πριν τη βύθιση, ξεκινά ο μαγικός κόσμος του Αντώνη. Κάτω από το νερό. Και εκεί η οικογένεια, οι φίλοι, οι προπονητές και τα όνειρα γίνονται αρχή ξανά και δύναμη. Γίνονται σημείο μηδέν σημαίνοντας τα πάντα.

 

Ο αθλητής. Όταν στέκεται μπροστά στο νερό καθρεφτίζονται όλα. Ένας διαρκής, καθημερινός αγώνας. Μέχρι να αδειάσουν όλα από το μυαλό και με κάθε άνοιγμα των χεριών να πετά. Και εκεί, ίσως, δεν τον φτάνει κανείς. Μέσα από κάθε βουτιά στο νερό θα είναι πιο δυνατός. Και πιο δυνατός δεν είναι πάντα ο πρώτος. Είναι εκείνος που ανοίγει δρόμους. Για τον ίδιο, για άλλους όπως αυτός, για το διαφορετικό, το άγνωστο, το νέο, για κάθε έναν που θα ακολουθήσει. Όχι για την υστεροφημία. Αλλά γιατί αυτό το παραμύθι που έγραψε δε θα πρέπει να μείνει παραμύθι. Όταν θα το διαβάζει μετά από χρόνια σε αυτούς που αγαπά και σε τόσους άλλους θα είναι πιο αληθινό από ποτέ. Θα είναι τα θεριά πια δέντρα, οι ήττες θα ‘ναι σημάδια από αγώνες για το καλύτερο και το διαφορετικό θα είναι ίσο και γεμάτο αγάπη.

 

Ο Καζαντζάκης έλεγε «ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Και ο κουζουλός Αντώνης, ίσως γεννήθηκε, ανάμεσα σε άλλα, για να μην αφήσει κανέναν να ξεχάσει πώς είναι, με ψυχή βαθιά, να βοηθάς αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη σε αυτό τον κόσμο. Και αν τον βλέπεις καθιστό δεν έχεις μάτια καθαρά, αυτή η ψυχή στέκεται και πετάει.

 

Ο Αντώνης Τσαπατάκης έχει πολλά μετάλλια στην κολύμβηση. Πολλές πρωτιές και διακρίσεις σε αγώνες πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς. Ήταν τέταρτος ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Τον Ιούλιο του 2017 κατέκτησε την δεύτερη, ασημένια θέση στα 100μ. πρόσθιο κατηγορίας με επίδοση 1:38.20 στο διεθνές μίτινγκ IDMSWIMMING στο Βερολίνο. Και στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης θα είναι εκεί, να αγωνιστεί στις κατηγορίες του, και να κάνει πολύ κόσμο υπερήφανο.

 

Τον λένε Αντώνη Τσαπατάκη. Και δεν έχει μια μόνο ιδιότητα. Αθλητής, παραολυμπιονίκης, συγγραφέας και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Τον λένε Αντώνη. Είναι γιος, αδερφός, φίλος, ανθρωπιστής και ιδεαλιστής. Ένας, γεμάτος δύναμη και ουσία, άνθρωπος.

 

Τα πραγματικά του παράσημα, όμως, στη ζωή θα είναι το παραμύθι του να βγει αληθινό. Να λέει κάποτε «ένας κόσμος βρεγμένος γύρω-γύρω από…» ισότητα και ευκαιρίες για όλους. Και να έχει χτίσει αυτό τον κόσμο. Να έχει πλάσει και να παραδώσει ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκε. Να τα φέρει όλα ανάποδα. Να δείξει, να εξηγήσει, να παλέψει, να κάνει όλα τα βήματα ξανά και πάλι. Και τότε το όνειρο και όσα θέλει δε θα είναι παραμύθι αλλά μία του ακόμη κατάκτηση. Που δε θα μετριέται με δευτερόλεπτα, λεπτά ή σε οποιοδήποτε χρόνο. Θα είναι για πάντα.

 


Ομιλία
 
Η ομιλία του Αντώνη Τσαπατάκη, παραολυμπιονίκη κολύμβησης, στα πλαίσια του UP Event και των Ημερών Καριέρας που διοργανώνει το kariera.gr,  θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στις 14:30 μ.μ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους με απαραίτητη την εγγραφή. Όλες οι ομιλίες θα μεταδίδονται και μέσω Facebook live απο τη σελίδα του kariera.gr στο Facebook εδώ.