Χρήσιμες Συμβουλές

Home / Events / Χρήσιμες Συμβουλές

Η επιτυχία της συμμετοχής σας στις Ημέρες Καριέρας εξαρτάται από την αποτελεσματική σας προετοιμασία και επικοινωνία. Σιγουρευτείτε ότι είστε καλά πληροφορημένοι για τις εταιρίες που θα θέλατε να επισκεφθείτε. Αναζητήστε πληροφορίες για τις εταιρίες, τις θέσεις εργασίας που προκηρύσσουν και το προφίλ των υποψηφίων που αναζητούν.

Με τι διάθεση να έρθω;

Οι δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο, μας έχουν επηρεάσει μεταφορικά και κυριολεκτικά. Σε αυτή την συνάντηση όμως, δίνεται η ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια που μας αποστασιοποιούν από επίλεκτες και επιθυμητές σε εμάς εταιρείες και τα στελέχη τους. Εφόσον λοιπόν οι πιθανότητες είναι υπέρ των τολμηρών, φορέστε το χαμόγελό σας και παρέα με την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητά σας, ελάτε να κάνετε τη διαφορά!

Τι να βάλω;

Κλασικός προβληματισμός που μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό ή λάθος επιλογές. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και εγχειρίδια, όσον αφορά σε αυτή την ερώτηση. Σκεφτείτε μόνο, «εσείς, σε ποια εταιρεία θέλετε να στοχεύσετε»; Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό ισχύει για την κουλτούρα κάθε εταιρείας και τον ενδυματολογικό κώδικα που ακολουθεί. Είτε το βιογραφικό σας είναι λιτό, είτε εμπλουτισμένο σε προϋπηρεσία, θα σας απασχολούν μόνο τα είδη των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν. Αν, λόγω αντικειμένου, αυτές απαιτούν αυστηρά επαγγελματικό προφίλ, τότε χρειάζεται να το υποστηρίξετε με την εμφάνισή σας. Αν όμως, στοχεύετε σε εταιρείες που διατηρούν καθημερινό προφίλ, τότε δεν έχετε παρά να το ακολουθήσετε ενδυματολογικά. Προσοχή, αν δεν είστε σίγουροι σε ποια εταιρεία θα απευθυνθείτε, ακολουθήστε τη χρυσή τομή του προσεγμένου και επιμελημένου προφίλ, για να είστε «καλυμμένοι». Ό,τι και να επιλέξετε, φροντίστε μόνο να είναι άνετο και όχι εξεζητημένο.

Χρειάζομαι προετοιμασία;

Φυσικά! Κατ’ αρχάς μην αγχώνεστε… Η προετοιμασία είναι «το ήμισυ του παντός». Ξεκινήστε εγκαίρως την έρευνα για εταιρείες που σας ενδιαφέρουν ή για τη γραμμή κατάρτισης που θέλετε να ακολουθήσετε – θα κερδίσετε σίγουρα το προβάδισμα. Ελέγξτε ποιοι φορείς και οργανισμοί θα συμμετάσχουν και «ξεψαχνίστε» το διαδίκτυο για χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. στα αντίστοιχα site τους). Ετοιμάστε μια σύντομη λίστα εύστοχων ερωτήσεων για να μάθετε περισσότερα για το προφίλ τους και αν αυτό σας ταιριάζει, τη βιωσιμότητά τους εν μέσω κρίσης, τομείς που δραστηριοποιούνται και άλλα θέματα που δεν καταφέρατε να ανακαλύψετε από μόνοι σας.

Θα βγω κερδισμένος/η;

Το σημαντικότερο είναι να βλέπετε την ευκαιρία εκεί που άλλοι δυσκολεύονται ή νομίζουν ότι δεν υπάρχει. Αξιοποιείστε κάθε λεπτό που σας δίνεται σε μια τέτοια συνάντηση και φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και ευδιάθετοι για να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Συζητήστε και δώστε χρόνο στα στελέχη που επιζητούν να μάθουν περισσότερα για εσάς. Μην αγχωθείτε και «κλείσετε τις πόρτες» σε μια εποικοδομητική συζήτηση μόνο και μόνο για να προλάβετε να επισκεφθείτε όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν. Επιλέξτε σύμφωνα με τους στόχους και το προφίλ σας και συλλέξτε κάρτες στελεχών-κλειδιά και ενημερωτικά φυλλάδια των εταιρειών που ανήκουν. Δικτυωθείτε, προκειμένου να δημιουργήσετε επαγγελματικές επαφές και σχέσεις με κατάλληλα άτομα. Ενημερωθείτε για τις ομιλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις που σας αφορούν και δηλώστε συμμετοχή έγκαιρα.

Αν έρθω, υπάρχει πιθανότητα να με προσλάβει κάποια εταιρεία;

Αρχικά, ας διασαφηνίσουμε τους λόγους συμμετοχής εταιρειών σε αυτή τη συνάντηση. Ομολογουμένως, τα οικονομικά δρώμενα της εποχής, έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε περικοπές προσωπικού και κατά συνέπεια, σε διακοπή του κύκλου προσλήψεων τους. Αυτό δε συμβαίνει όμως σε όλες τις εταιρείες, ούτε ασφαλώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δραστηριότητας μιας επιχείρησης. Για την ακρίβεια, κάποιοι οργανισμοί συμμετέχουν αναζητώντας υποψηφίους που θα έχουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουν και να τους αξιολογήσουν από κοντά, ώστε να καλύψουν θέσεις που «τρέχουν» επί της παρούσης. Άλλοι πάλι, κάνουν την εμφάνισή τους με σκοπό την εύρεση σημαντικών προφίλ υποψηφίων και ταλέντων, για να τους απασχολήσουν μακροπρόσθεσμα. Σκεφτείτε λοιπόν αισιόδοξα και εμφανιστείτε για να επηρεάσετε το μέλλον σας! Η εύρεση εργασίας είναι μια υπόθεση που ίσως να θέλει χρόνο και προεργασία, ίσως τύχη, ή ίσως την παρουσία σας την κατάλληλη στιγμή – στο κατάλληλο μέρος – με τους κατάλληλους ανθρώπους!

Μην τρέχετε την τελευταία στιγμή!

Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι σε ανανεωμένη μορφή, ώστε να φαίνεται η παρούσα επαγγελματική δραστηριότητά σας (όποια κι αν είναι αυτή), χωρίς να χρειάζεται να επεξηγείτε ή να αποπροσανατολίζεται η συζήτησή σας με κάποια στελέχη λόγω λεπτομερειών.