Χρήστος Χωμενίδης

Home / Events / Ημέρες Καριέρας 2015 / Ομιλητές 2015 / Χρήστος Χωμενίδης

Συγγραφέας

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1966.
Το 1990 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα νομικών στη Σοβιετική Ένωση (MGU Lomonosov) και επικοινωνιολογίας στην Αγγλία. (University of Leeds).
Το 1993 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το Σοφό Παιδί», το οποίο γνώρισε αμέσως ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς και του έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια, ο Χ.Α.Χωμενίδης έγραψε και εξέδωσε εφτά ακόμα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Συνολικά τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 400,000 αντίτυπα και έχουν λάβει εγκωμιαστικές (αλλά και καταβαραθρωτικές) κριτικές. Έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα λιθουανικά, στα τουρκικά και στα εβραϊκά.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, «Νίκη», τιμήθηκε τον Μάιο του 2015 με το Μεγάλο Βραβείο Αναγνωστών των βιβλιοπωλείων Public και τον Ιούνιο του 2015 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Αναγνώστης.
Το 1997, ο Χ.Α.Χωμενίδης προσεκλήθη στο “International Writing Program” του Πανεπιστημίου της Άιοβα. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην «Μασσαλία-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Ο Χ.Α.Χωμενίδης έχει αρθογραφήσει στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά και επί μία σχεδόν δεκαετία είχε δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο.
Ο Χ.Α.Χωμενίδης έχει υπηρετήσει τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Μιλάει αγγλικά και ρώσσικα.