24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ

Home / 24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ

Η Προετοιµασία είναι η µισή “αρχοντιά”!

 

Προετοιµαστείτε καταλλήλως από την προηγούµενη ηµέρα της προγραµµατισµένης σας συνέντευξης. Σχετικά, αναφέρουµε µερικές απλές και εφικτές προτάσεις που µπορείτε να εφαρµόσετε, όταν δεν είναι εύκολο να λάβετε εξειδικευµένες λύσεις ειδικού-συµβούλου αναζήτησης εργασίας.

24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ

  • Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο, δίχως άλλες παράλληλες ασχολίες, για να ερευνήσετε ενδελεχώς στοιχεία της επιχείρησης. Όσα περισσότερα συλλέξετε, τόσο το καλύτερο για να αποκτήσετε σφαιρική άποψη για τον δυνητικό εργοδότη σας. Σίγουρα θα σας φανούν χρήσιµα, ώστε να κατανοήσετε τις δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς και για να µπορείτε να συζητήσετε σχετικά και πάνω απ’ όλα µε άνεση.

  • Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τις εταιρικές σελίδες του οργανισµού που στοχεύετε στα Social Media. Ερευνήστε προσεκτικά και στρατηγικά τον αξιολογητή σας ή και άλλα στελέχη του οργανισµού στο LinkedIn, για να λάβετε επιπλέον πληροφορίες για τα ίδια τα άτοµα, καθώς και για τα καθήκοντά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα αποκτήσετε έναν άλλο “αέρα” σιγουριάς.

  • Συλλογιστείτε ή καταγράψτε απερίσπαστοι, π.χ. για επιπλέον 30’ της ώρας, ρεαλιστικά σενάρια που πιθανώς να προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (ερωτήσεις, απαντήσεις, συµπεριφορές: και από τα δύο µέρη), ώστε να εξοικειωθείτε ανάλογα. Με την επανάληψη και εξάσκηση, όλες οι ερωτήσεις-φόβοι που θα αντιµετωπίσετε, θα χάσουν τη βαρύτητά τους κι εσείς θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση στην απάντησή τους.

  • Καταγράψτε θέµατα που θα θέλατε να ενηµερωθείτε σε περίπτωση θετικής έκβασης της συνέντευξης (µισθός, πρόσθετες παροχές, µετακινήσεις), ώστε να τα έχετε ξεκάθαρα στο µυαλό σας για παν ενδεχόµενο. [Προσοχή: τέτοια θέµατα αναφέρονται στη συνέντευξη µόνο υπό συνθήκες, αλλιώς µπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσµατα! Χρησιµοποιήστε την κρίση σας ενάντια στο άγχος!]

  • Φροντίστε να παραµείνετε ξεκούραστοι το προηγούµενο βράδυ και να αναπαυθείτε απαραιτήτως νωρίς, ασχέτως αν η συνέντευξη είναι την εποµένη, νωρίς το πρωί ή αργότερα. Είναι πολύ διαφορετική η διαύγεια σκέψης που θα έχετε µε ξεκούραστο νου και ανταπόκριση σε ερωτήσεις-πρόκληση, απ’ ότι αν έχετε ξενυχτήσει.

  • Προσπαθήστε, ειδικά την προηγούµενη µέρα, να αποδεσµεύσετε την κρίση και την ψυχολογία σας από σχόλια τρίτων (θετικά ή αρνητικά), που τυχόν θα διαφοροποιήσουν τη συµπεριφορά σας. Δεν έχει νόηµα, τελευταία στιγµή, να επηρεάζεστε και να µπερδεύετε τη σκέψη σας, αντί να τη διατηρείτε σε ηρεµία.

  • Κρατήστε ψηλά την αισιοδοξία σας κι εµπνεύστε το χαµόγελο, τόσο σε εσάς όσο και στον συνοµιλητή σας την ηµέρα της “δοκιµασίας”. Είναι σηµαντικό να βιώνετε θετικά συναισθήµατα εσωτερικά και εξωτερικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Οι δοκιµασίες άλλωστε, καλλιεργούν την εξοικείωση και επιφέρουν την βελτίωση.

 

 

Η εξίσωση είναι απλή.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ + ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ + ΟΡΓΑΝΩΣΗ = ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Βρες, Μπες, Δες! ( Έρευνα Εταιρείας)

Μία από τις ενέργειες που αναφέραµε για την προετοιµασία της “προηγούµενης ηµέρας”, είναι η έρευνα που χρειάζεται να πραγµατοποιήσετε για να είστε κατάλληλα “διαβασµένοι”. Είναι σηµαντικό να γνωρίζετε στοιχεία τα οποία θα µπορούσαν να σας φανούν χρήσιµα, τόσο ώστε να προετοιµάσετε τις ερωτήσεις που θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε, όσο και για να γνωρίζετε λεπτοµέρειες που πιθανόν να ερωτηθείτε. Πληροφορίες, λοιπόν, αναφορικά µε τον κλάδο που ανήκει η επιχείρηση, τη δραστηριότητά της εγχώρια ή και στο εξωτερικό, οικονοµικά στοιχεία και ισολογισµούς που δίνουν εικόνα της βιωσιµότητάς της, στελέχη που απαρτίζουν το οργανόγραµµά της, πού ανήκει η θέση για την οποία αιτηθήκατε υποψηφιότητα, και τέλος, ποιο είναι το γενικότερο εύρος των τµηµάτων ή του προσωπικού της.

 

Το συνολάκι (ensamble) της “ηµέρας” (Ενδυµατολογικός κώδικας)

 

Το πρώτο πράγµα που θα έχετε κατά νου πηγαίνοντας σε µια συνέντευξη, είναι ότι θέλετε να σας προσέξουν για την εξωτερική αλλά και την εσωτερική “ενδυµασία” σας (συµπεριφορική και λεκτική)! Σίγουρα, ακολουθώντας έναν ασφαλή και ουδέτερο τρόπο ένδυσης, διατηρείτε σωστές οπτικές ισορροπίες και αυτό βοηθάει ώστε να µη λάβετε κακή αξιολόγηση ή αφήσετε λάθος εντυπώσεις. Τι συµβαίνει πραγµατικά όµως την κρίσιµη στιγµή της συνέντευξης;

 

 • Στο προκείµενο. Τι φοράω;
 • Δύο ασφαλείς επιλογές παρακαλώ!!
 • Συµβουλές “κάτω απ’ το τραπέζι”!
 • Τα εµπριµέ είναι OFF!
 • Να βάλω τα εφαρµοστά και να “φυσάει”; Όχι βέβαια!

 

Τικ-Τακ, Τικ-Τακ! (Διαχείριση Χρόνου Προσέλευσης)

 

Ένα από τα πιο φλέγοντα θέµατα που αφορούν στην καλή εντύπωση που θέλει να αφήσει ένας υποψήφιος και πίσω τους κρύβονται “µύθοι και πραγµατικότητες”, είναι η ώρα της προσέλευσης σε ένα ραντεβού συνέντευξης. Όπως γνωρίζετε, χρειάζεται να είστε στην ώρα σας και µάλιστα λίγα λεπτά νωρίτερα. Αυτό θα εξασφαλίσει, από τη µία τη µείωση του άγχους που βιώνετε εκείνη τη στιγµή και επιπλέον, θα δώσει την ευκαιρία να δείτε κάποια πράγµατα και καταστάσεις από κοντά και να βγάλετε µερικά πρώτα συµπεράσµατα… Χρονικά όµως, πόσο νωρίτερα χρειάζεται να φτάσετε; Η απάντηση είναι, ότι περίπου ένα τέταρτο της ώρας µε είκοσι λεπτά πριν, είναι ιδανικός χρόνος. Αν καταφέρετε να υπολογίσετε την προσέλευσή σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα σας επηρεάσουν. Πόσο µάλλον, αν αξιοποιήσετε τον επιπλέον χρόνο προς όφελός σας. Θυµηθείτε: Η προσέλευση πολύ νωρίτερα από το ραντεβού σας δεν ερµηνεύεται θετικά, αντιθέτως υποδεικνύει κακή διαχείριση χρόνου!

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Καριέρας 2014 | σελίδα 19