Κώδικας Ενδυμασίας

Home / Κώδικας Ενδυμασίας

Κώδικας Ενδυμασίας

Έφτασε η στιγµή που θα ντυθείτε για τη συνέντευξη! Το πρώτο πράγµα που σκέφτεστε, είναι ότι θέλετε να σας προσέξουν για την εξωτερική, αλλά και την εσωτερική “ενδυµασία” σας (συµπεριφορική και λεκτική)! Επειδή όµως, τις περισσότερες φορές, ο “αγοραστής” κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, θα ήταν σοφό να ακολουθήσετε έναν ασφαλή και ουδέτερο τρόπο ένδυσης. Διατηρήστε τις οπτικές ισορροπίες και ελαχιστοποιήστε τις πιθανότητες να λάβετε κακή αξιολόγηση ή να αφήσετε λάθος εντυπώσεις.

 

 Ασφαλείς Επιλογές Ένδυσης

 

Προτιµήστε “ουδέτερες” λύσεις για να µην αποτελεί και αυτό για εσάς, θέµα προς προβληµατισµό. Επιλέξτε ρούχα σε απαλούς-ουδέτερους τόνους και φροντίστε η εµφάνισή σας να είναι ιδιαίτερα περιποιηµένη. Σκεφτείτε το! Είναι προτιµότερο να είστε περιποιηµένοι και καλά ντυµένοι, παρά να συνειδητοποιήσετε την τελευταία στιγµή, κρίνοντας από το dress code της εταιρείας και του στελέχους που σας καλωσορίζει, ότι έχετε ντυθεί πρόχειρα για την περίσταση. Ακόµα κι αν έχετε ενηµερωθεί νωρίτερα εκ των έσω (µέσω γνωστού), ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας που στοχεύετε ντύνονται διαφορετικά, εσείς καλό θα ήταν να επιµείνετε µε µια ασφαλή επιλογή. Μη ρισκάρετε η µοναδική σας ίσως ευκαιρία να καταλήξει σε παταγώδης αποτυχία. Κερδίστε τις εντυπώσεις µέσα από µια επαγγελµατικής εµφάνιση και εφόσον προσληφθείτε, θα έχετε όλο το χρόνο στην διάθεσή σας µελλοντικά να εξετάσετε την ενδυµατολογική κουλτούρα της εταιρείας και να την ακολουθήσετε.

 

Business & Casual Chic

 

Δύο από τις πιο διαδεδοµένες προτάσεις, οι οποίες κυριαρχούν και στις προτιµήσεις των συνεντευξιαστών, είναι η “Επαγγελµατική – Business” και η “Καθηµερινή Κοµψή – Smart/Chic Casual”. Η πρώτη και πιο γνωστή, συµπεριλαµβάνει κατά κύριο λόγο την επιλογή κουστουµιού για τους άνδρες υποψηφίους και την επιλογή κουστουµιού ή ταγέρ για τις γυναίκες. Συνδυαστικά, θα χρειαστείτε ένα πουκάµισο και πιθανόν γραβάτα για τους άνδρες, και πουκάµισο ή µπλούζα για τις γυναίκες. Στη δεύτερη πρόταση, οι άντρες µπορούν να επιλέξουν ένα υφασµάτινο (π.χ. chino) ή jean παντελόνι και οι γυναίκες το ίδιο σε φούστα φόρεµα. Από πάνω, προτιµήστε πουκάµισο οι άνδρες και πουκάµισο ή µπλούζα οι γυναίκες. Σαν πανωφόρι, µπορείτε να επιλέξετε ένα περιποιηµένο και σε επαγγελµατικό ύφος και υφή σακάκι (και για τα δύο φύλα) ή ένα παλτό.

 

 Προσοχή στη Λεπτοµέρεια!

 

Το “κλειδί” για την “Κοµψή Καθηµερινή – Smart/Chic Casual” ενδυµασία, προκειµένου να την ερµηνεύσετε σωστά και για να την ακολουθήσετε πετυχαίνοντας το επιθυµητό αποτέλεσµα, είναι το επίθετο “κοµψή”. Θα ήταν χρήσιµο να τηρήσετε λιτές γραµµές, σε ουδέτερους τόνους, δίχως έντονους χρωµατισµούς ή πολύχρωµα/εµπριµέ υφάσµατα, παρεµβάσεις κοσµηµάτων ή γενικότερα επιλογές που επιβαρύνουν το σύνολο, ώστε το αποτέλεσµα να κλίνει εµφανώς προς κοµψό. Προσοχή, τα υφάσµατα των ρούχων που θα επιλέξετε να µην έχουν υποστεί χρωµατική ή φθορά ύφανσης, ειδικά όταν αυτό αφορά σε jean (ξεβάµµατα και σκισίµατα δεν είναι αποδεκτά). Για τις γυναικείες επιλογές και τη φούστα ή το φόρεµα, αποφύγετε το µήκος να είναι πάνω από το γόνατο – η εµφάνισή σας άλλωστε, χρειάζεται να συνάδει µε ένα επαγγελµατικό ραντεβού, όχι παρουσία σε χώρο ψυχαγωγίας. Αν φορέσετε κοσµήµατα, αποφύγετε µεγέθη, χρώµατα και λάµψεις που αποσπούν την προσοχή του συνεντευξιαστή. Μην ξεχνάτε ότι σας συµφέρει να “ακολουθεί” πιστά τον ειρµό και τα λεγόµενά σας, ώστε να µην του ξεφύγει κάποια σηµαντική λεπτοµέρεια από όσα αναφέρετε. Τέλος, αν φοράτε κόσµηµα στον καρπό ή τα δάχτυλα (βραχιόλι, ρολόι ή δαχτυλίδι), προσέξτε το χέρι σας που ακουµπάει στο τραπέζι της συνέντευξης. Ο ήχος που θα προκληθεί αν σας ξεφύγει µια απότοµη κίνηση, µπορεί να αποσπάσει την προσοχή τόσο του συνεντευξιαστή, όσο και εσάς του ίδιου.
[fancy_header3 variation=”orange”] Αποφύγετε:[/fancy_header3]

…τα “θορυβώδη” εµπριµέ.

Αναφερόµενοι παραπάνω σε ουδέτερους τόνους, εννοούµε παστέλ (ροζ, φυστικί, µπεζ, λευκό, απαλό κίτρινο, γαλάζιο, ανοιχτό µπλε, λιλά, κ.ο.κ.) ή γενικότερα µονόχρωµους τόνους, σε αντίθεση µε εµπριµέ. Τέτοιου είδους επιλογές είναι προτιµότερες, ειδικά αν επρόκειτο να φορέσετε κάτι σκούρο “από κάτω”. Προσοχή, µην καταλήξετε µε ένα σκουρόχρωµο σύνολο, από πάνω ως κάτω· θα µπορούσε να ερµηνευθεί ως απαισιόδοξο και επιφέρει, εν αγνοία σας, τέτοιο κλίµα στη συνέντευξη.

…τα εφαρµοστά.

Ειδικά, αναφορικά µε τη γυναικεία εµφάνιση και τα µήκη της φούστας ή του φορέµατος που θα επιλέξετε. Είναι προτιµότερο, είτε αυτό έχει να κάνει µε πουκάµισο/µπλούζα, παντελόνι, φούστα ή φόρεµα, να αποφευχθούν υφάσµατα που εφαρµόζουν προκλητικά στο σώµα σας. Ασχέτως µε τη σωµατική σας διάπλαση, είναι καλύτερο να µην προκαλέσετε σχόλια ή εντυπώσεις που µπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική αξιολόγηση. Για άλλη µία φορά, προτιµήστε ασφαλείς επιλογές και ενδυµασίες-υφάσµατα που δίνουν κοµψό και λιτό αποτέλεσµα.
dress2   dress3   dress4
[highlight2 variation=”orange”]Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Καριέρας 2015 | σελίδα 22[/highlight2]