Η Συνέντευξη

Home / Η Συνέντευξη

Η Συνέντευξη

Σήµερα είναι η ΗΜΕΡΑ σας. Αναλογιστείτε όλες τις ώρες προετοιµασίας, αναζήτησης, στενοχώριας, απογοήτευσης, ενθάρρυνσης και κουράγιου για νέο ξεκίνηµα… Περάστε µια χρονική περίοδο που σας ανήκει, είναι “κτήµα” σας, είναι η δουλειά κι ο κόπος σας! Όπως ήδη έχετε αντιληφθεί από τις προηγούµενες ενότητες, η αναζήτηση εργασίας είναι µια εκτενής διαδικασία, µια πλήρη απασχόληση που θέλει πολύ δύναµη και στήριξη από τους γύρω σας. Σήµερα λοιπόν, είναι η ηµέρα που θα αξιολογηθούν όλα όσα επενδύσατε οικονοµικά, χρονικά και ψυχολογικά τόσο καιρό. Τώρα είναι η στιγµή να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό!

Μπορεί να νιώσετε ότι µετανιώνετε που κλείσατε αυτό το ραντεβού και να σας πιάνει πανικός. Το άγχος, η αδρεναλίνη και ο αρνητισµός, µπορεί να κυριεύσουν τις σκέψεις και τις αισθήσεις σας. Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα υγιές. Καλύτερα να βιώνετε αυτό το “δηµιουργικό άγχος” για να σας κρατά σε εγρήγορση. Προσπαθήστε να παραµερίσετε τοξικές σκέψεις που µπορεί να επηρεάσουν τη συµπεριφορά σας, την εντύπωση που θα δώσετε και κατ’ επέκταση το αποτέλεσµα της συνέντευξης. Να σκέφτεστε µόνο, ότι έχετε προετοιµαστεί κατάλληλα ακολουθώντας τα προαναφερθέντα βήµατα, ενδυµατολογικά είστε έτοιµοι και ερευνήσατε επαρκώς την εταιρεία (αντικείµενο, δράση, περιβάλλον). Τώρα καλείστε, απλώς, να κρατήσετε τον έλεγχο και να αξιοποιήσετε τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει, για να ξεχωρίσετε ουσιαστικά µε την παρουσία σας.

 

Κάντε Είσοδο!

 

interview_karierabuilderΞεκινήστε µε τις απαραίτητες συστάσεις. Όπως έχουµε αναφέρει, θα χρειαστεί να θυµάστε το όνοµα του ατόµου που θα σας πάρει τη συνέντευξη. Έτσι, όταν εισέρθετε στην εταιρεία, ζητήστε τον συνεντευκτή σας µε τ’ όνοµά του και αναµένετέ τον στο χώρο αναµονής. Θυµηθείτε η φωνή σας να είναι σταθερή και µεστή. Δηλώνετε έτσι µε την παρουσία, τη φωνή και τη στάση του σώµατός σας, ότι “ήρθατε για να πάρετε τη δουλειά”. Επιπλέον, η χειραψία σας – για πολλούς, µία από τις πιο παρεξηγήσιµες και αµήχανες στιγµές – χρειάζεται να είναι δυνατή και σταθερή. Αν το χέρι σας είναι χαλαρό, ή αντίθετα, η χειραψία σας θερµή και ενδεικτική του ότι χαρήκατε για τη συνάντηση, µπορεί να διαµορφώσουν την εξέλιξη της συνέντευξης.

 

 Τα 3 µέρη µιας συνέντευξης

 

Μια συνέντευξη-αξιολόγηση απαρτίζεται από τρία κυρίως µέρη:

  1. την ανάλυση του ακαδηµαϊκού υπόβαθρου του υποψηφίου
  2. την προϋπηρεσία του και πώς αυτή έχει εξελιχθεί µε τον καιρό (επιτεύγµατα)
  3. το ψυχολογικό προφίλ του (προσωπικότητα και χαρακτηριστικά που επαληθεύονται µέσω ψυχοµετρικών εργαλείων)

Η διαδικασία, βέβαια, ποικίλει ανάλογα µε το προφίλ της θέσης και την ιεραρχίας αυτής. Για παράδειγµα, σε περιπτώσεις αξιολόγησης υψηλότερων στελεχών, ερωτήσεις που αφορούν στο µακρινό παρελθόν, συνήθως παραλείπονται. Ενώ, σε άτοµα νεαρής ηλικίας που στερούνται προϋπηρεσίας, το βάρος της αξιολόγησης δίνεται σε άλλα σηµεία.

Σε κάθε περίπτωση, µε την εκκίνηση της διαδικασίας, ο συνεντευκτής αξιοποιεί τα πρώτα λεπτά για να “σπάσει ο πάγος” και να νιώσουν και οι δύο πλευρές µια κάποια εξοικείωση. Κατόπιν, ξεκινάει το τυπικό µέρος της αξιολόγησης – η Συνέντευξη.

Α.  Στο 1ο µέρος ο συνεντευκτής αναζητά να µάθει περισσότερα για την εκπαίδευση του υποψηφίου. Σε αυτό το σηµείο, χωρίς να µακρηγορήσετε, αναφέρετε τις γνώσεις και το επίπεδο της µόρφωσής σας, µε κύρια έµφαση στις απαιτήσεις της θέσης που αξιολογείστε. Μπορείτε επιπλέον να αναφερθείτε σε επιµόρφωση που έχετε λάβει παράλληλα ή µετά το πέρας των σπουδών σας, ή και σεµινάρια που τυχόν είναι χρήσιµα για τη θέση.

B. Ο πυρήνας της συνέντευξης, ανεξαρτήτου υποψηφίου, ιεραρχίας ή θέσης, είναι η αναφορά στην προϋπηρεσία. “Κλειδί” εδώ, αποτελεί η σωστή σύνταξη του βιογραφικού εκ των προτέρων. Αν στο βιογραφικό έχετε αναλύσει επιγραµµατικά και όχι περιγραφικά (υπάρχει διαφορά) την εµπειρία σας, το πιθανότερο είναι ότι σε αυτό το σηµείο ο αξιολογητής θα σταθεί για να ζητήσει περισσότερες λεπτοµέρειες. Αν όµως, είχατε εκτενώς αναφέρει την εµπειρία σας, ίσως τον “χάσετε” στην ανάγνωση των παραγράφων. Συνεπώς, θα προτιµήσει να εφεύρει “παγίδες” ερωτήσεις για όσα το βιογραφικό σας τον ταλαιπωρούν να ανακαλύψει.

Γ.  Το τελευταίο µέρος της αξιολόγησης (αν και πολλές φορές η σειρά διαχείρισης της συνέντευξης αλλάζει), είναι η διερεύνηση της προσωπικότητάς σας. Μια διαδικασία υποκειµενική, όπου κάθε αξιολογητής, ενδέχεται να βγάλει διαφορετικά (ακόµα και λανθασµένα) συµπεράσµατα. Εξ ου και συνηθίζεται η χρήση ψυχοµετρικών αξιολογήσεων που λειτουργούν συµπληρωµατικά. Με τη χρήση τους προκύπτει ένα αποτέλεσµα το οποίο θα µπορέσει να συγκριθεί/ταυτιστεί µε την υποκειµενική κρίση του συνεντευκτή.

 

Ρόλοι Συνεντευκτή- Υποψηφίου

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι ρόλοι είναι δύο και µπορούν να είναι εξίσου ενεργοί (βλ. ακριανό παράρτηµα). Αυτό σηµαίνει, ότι έχετε και εσείς τη δυνατότητα να αναζητήσετε πληροφορίες, ως “τροφή για σκέψη” για αργότερα. Αν π.χ., κατά την περιγραφή της θέσης έχετε απορίες για το ρόλο, το εύρος των αρµοδιοτήτων, το ωράριο ή τον τόπο/χώρο εργασίας, ρωτήστε άφοβα. Φυσικά, διατηρήστε επαγγελµατικό τόνο, προσαρµοσµένο στα περιθώρια συζήτησης και χρόνου που θα σας έχει διαθέσει ο συνεντευκτής. Κάντε σαφείς ερωτήσεις (µε αρχή, µέση και τέλος) και µην αφήνετε τις φράσεις σας λειψές ή τις συνοδεύετε µε ανάρµοστο λεκτικό ή σωµατική στάση. Το ίδιο ισχύει, αν θελήσετε να ρωτήσετε:

  • αν θα καλύπτουν τα µεταφορικά έξοδα, σε συνάρτηση µε τον τόπο εργασίας σας
  • αν θα παρέχονται επιπλέον ανέσεις ή/και οικονοµικές διευκολύνσεις και
  • ποιος θα είναι ο µικτός µισθός σας (σε επαγγελµατικές συζητήσεις αναφερόµαστε σε µικτές, όχι καθαρές απολαβές)

Όσον αφορά στα παραπάνω, “κρατήσετε την όρεξή σας” καλύτερα για την 2η επικοινωνία σας µαζί τους που θα µπορείτε να εµβαθύνετε πιο άνετα και θα έχετε άλλη εξοικείωση. Η ισορροπηµένη και επαγγελµατικά υγιής στάση, είναι η ιδανική συµπεριφορά. Φανείτε ενεργός ακροατής, λιτός και σοβαρός οµιλητής, καθώς και εύστοχος σε ερωτήσεις.

 

3 Ερωτήσεις

 

Η διαδικασία της αξιολόγησης ενός υποψηφίου µε στόχο να στελεχωθεί σε έναν οργανισµό, έγκειται σε τρία µόνο ερωτήµατα, προκειµένου να αποδειχθεί πως ταιριάζει στην κουλτούρα του και πώς µπορεί να εναρµονιστεί µε τα καθήκοντα του ρόλου και το περιβάλλον.

1. Μπορείς να κάνεις τη δουλειά;

Η ουσία της συνέντευξης, είναι να εξετάσει ο εργοδότης την καταλληλότητα του υποψηφίου, σε σχέση µε τα καθήκοντα της θέσης. Κοινώς, θα αξιολογηθείτε αν αντιλαµβάνεστε τη σηµασία των εργασιών που θα σας ανατεθούν, πώς θα αξιοποιήσετε τα εργαλεία που θα σας δοθούν για να αποδώσετε τα µέγιστα και αν όλα αυτά θα γίνουν εντός χρονοδιαγράµµατος και µε τους διαθέσιµους πόρους. Θα αξιολογηθείτε, δηλαδή, όχι µόνο για το αν έχετε τις τεχνικές ικανότητες, αλλά και αν έχετε ενεργή συναισθηµατική νοηµοσύνη (EQ) για να κρίνετε τί περαιτέρω χρειάζεται να κάνετε, ποιους να εµπλέξετε και πώς να συµπεριφερθείτε. Προσπαθήστε να αποδείξετε όλα τα παραπάνω µε παραδείγµατα από την προϋπηρεσία ή την εκπαίδευσή σας. Ακόµα κι αν αυτό αποδεικνύεται µέσα από σφάλµατα. Περιγράψτε ποιες συµπεριφορές, παθήµατα και µαθήµατα σας έφεραν ως εδώ και πώς θα σας βοηθήσουν τώρα να ταιριάξετε, πιο έµπειροι, στη θέση που επιδιώκετε.

2. Θα αγαπάς τη δουλειά σου;

Σίγουρα δε θα ερωτηθείτε ευθέως. Αυτό θα εκµαιευθεί, ουσιαστικά, από τις παρατηρήσεις του ατόµου που σας πήρε τη συνέντευξη και αφορά στον ενθουσιασµό σας για τη θέση, παρ’ ότι το οικονοµικό θέµα µπορεί να τεθεί προς συζήτηση και να σαµποτάρει την ατµόσφαιρα. Εδώ, θα ήταν χρήσιµο να δείξετε, προτού ερωτηθείτε, ότι αντιλαµβάνεστε πώς έχει η πραγµατικότητα και να αναφέρετε τους τρόπους που κινητοποιήστε, όταν οι προφανείς παράγοντες απουσιάζουν. Πώς ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας όταν το περιβάλλον σας (συνάδελφοι, προϊστάµενος ή υφιστάµενοι) δεν καταφέρνει να σας κινητοποιεί διαρκώς, λόγω φόρτου εργασίας και γρήγορων ρυθµών; Φερθείτε έξυπνα – αναφέρετε διακριτικά τι σας εµπνέει, περνώντας έτσι το µήνυµα σχετικά µε τις απαιτήσεις που έχετε – τί περιµένετε δηλαδή από έναν εργοδότη που του αξίζει να “σας αποκτήσει”. Προσοχή στη λεπτή γραµµή µεταξύ απαίτησης και αλαζονείας. Φανείτε πόσο ευσυνείδητοι είστε και σίγουρα αυτό θα τους παρακινήσει το ενδιαφέρον.

3. Μπορούµε να δουλέψουµε µαζί σου;

Ισάξια ισχύ µε τις ικανότητες και την προϋπηρεσία ενός υποψηφίου, είναι η “χηµεία” που µπορεί να υπάρξει ή να αναπτυχθεί µεταξύ εργοδότη και εργαζόµενου. Για παράδειγµα, πολλά αξιόλογα στελέχη που έχουν εξαιρετικές δεξιότητες, γνώσεις και εµπειρίες, καταλήγουν ακατάλληλα για την κουλτούρα κάποιων επιχειρήσεων. Εδώ χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη σηµασία. Για να σας βοηθήσουµε περισσότερο, στο τέλος της συνέντευξης ή κατά τη διάρκεια, πιθανόν να ερωτηθείτε αν υπάρχει κάτι που χρειάζεστε να διευκρινιστεί· φροντίστε να είστε προετοιµασµένοι. Θα ξαφνιάσετε ευχάριστα τον όποιο συνεντευκτή αν έχετε προετοιµάσει λίγες και εύστοχες ερωτήσεις/παρατηρήσεις που αποσκοπούν στη διερεύνηση της κουλτούρας της εταιρείας. Μη µείνετε απαθείς, υποκινούµενοι από το άγχος σας. Συζητήστε µαζί του, απλώς µην πέσετε στην παγίδα να σχολιάσετε κρίνοντας. Ρωτήστε ό,τι θέλετε, αλλά µην πάρετε θέση. Αν κάτι δεν ταιριάζει στη δική σας κουλτούρα, έχετε χρόνο αφού φύγετε από τη συνέντευξη να το “µετρήσετε”, να κρίνετε, και ενδεχοµένως να απορρίψετε εσείς, πριν απορριφθείτε από αυτούς στο µέλλον επειδή δεν ταιριάξατε.

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Καριέρας 2015 | σελίδα 27