Προετοιμασία για τη Συνέντευξη

Home / Προετοιμασία για τη Συνέντευξη

Προετοιμασία για τη Συνέντευξη

Από τη στιγµή που έχετε στη διάθεσή σας έστω και µία ηµέρα πριν από την προγραµµατισµένη συνέντευξη, φροντίστε να προετοιµαστείτε κατάλληλα. Έχετε µόνο µία ευκαιρία για να παρέχετε στον συνεντευκτή σας τις απαραίτητες πληροφορίες για να σας αξιολογήσει θετικά. Δείτε µερικές συµβουλές που θα σας βοηθήσουν σχετικά:

 1. Ερευνήστε εκτενώς την επιχείρηση, αποκτώντας σφαιρική άποψη για τον δυνητικό εργοδότη σας. Κατανοήστε τις δραστηριότητες της εταιρείας σε βάθος και καταγράψτε πιθανές απορίες, ώστε να µπορείτε να συζητήσετε σχετικά µε αυτοπεποίθηση.
 2. Αναζητήστε τον συνεντευκτή σας και άλλα στελέχη του οργανισµού που σχετίζονται µε τη θέση στο LinkedIn, µε στόχο να βρείτε πληροφορίες για τους ίδιους και τα καθήκοντα που εξασκούν. Έτσι, θα διαµορφώσετε πληρέστερη εικόνα του οργανισµού και της θέσης που θέλουν να καλύψουν.
 3. Καταγράψτε πιθανά σενάρια για την ηµέρα που σας περιµένει (ερωτήσεις, απαντήσεις, συµπεριφορές: και από τα δύο µέρη), ώστε να εξοικειωθείτε ανάλογα. Με την επανάληψη και την εξάσκηση, το άγχος σας θα εξασθενίσει και θα νιώσετε έτοιµοι να ανταποκριθείτε.
 4. Αν προκύψει θετική έκβαση απ’ την πρώτη κιόλας συνέντευξη, προετοιµαστείτε και για πιο συγκεκριµένα θέµατα, όπως το οικονοµικό (µισθός, πρόσθετες παροχές, µετακινήσεις), ώστε να είναι ξεκάθαρα στο µυαλό σας. Προσοχή µόνο – να αναφερθούν τέτοια θέµατα στη δεύτερη συνέντευξη καλύτερα και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες για να µην επιφέρουν αρνητικά αποτελέσµατα!
 5. Παραµείνετε ξεκούραστοι το προηγούµενο βράδυ. Αναπαυθείτε νωρίς, ασχέτως αν η συνέντευξη είναι την εποµένη, νωρίς το πρωί ή αργότερα. Το ζήτηµα είναι να έχετε διαύγεια σκέψης και ξεκούραστο νου για να ανταποκριθείτε σε κάθε ερώτηση-πρόκληση.
 6. Προσπαθήστε, την προηγούµενη µέρα, να αποδεσµεύσετε την κρίση και την ψυχολογία σας από σχόλια τρίτων (είτε θετικά, είτε αρνητικά), που ενδεχοµένως θα διαφοροποιήσουν τη συµπεριφορά σας. Μην επηρεάζεστε και µπερδεύεστε τελευταία στιγµή, αντί να διατηρείτε την ηρεµία σας.
 7. Κρατήστε ψηλά την αισιοδοξία σας κι εµπνεύστε το χαµόγελο, τόσο σε εσάς όσο και στον συνοµιλητή σας την ηµέρα της “δοκιµασίας”. Είναι σηµαντικό να βιώνετε θετικά συναισθήµατα εσωτερικά και εξωτερικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Οι δοκιµασίες άλλωστε, ταρακουνούν την εξοικείωση και επιφέρουν την βελτίωση.

Βάλτε λοιπόν, το χαµόγελό σας, χαλαρώστε όσο µπορείτε αναφορικά µε το άγχος σας και αντιµετωπίστε αυτή τη συνάντηση φυσικά, να είστε ο εαυτός σας! Αυτό θέλουν κι οι ίδιοι να δουν κι αυτό χρειάζεται να τους δείξετε. Αν προσποιηθείτε κάτι που δεν είστε, δεν έχει νόηµα, ούτε για την υποψηφιότητά σας, ούτε για την εταιρεία την ίδια!

 Στοιχεία Εταιρείας

Μέρος της προετοιµασίας της “προηγούµενης ηµέρας”, είναι η έρευνα που χρειάζεται να πραγµατοποιήσετε για την εταιρεία, ώστε να είστε κατάλληλα “διαβασµένοι”. Είναι σηµαντικό να γνωρίζετε στοιχεία που θα σας φαίνονταν χρήσιµα, τόσο ώστε να προετοιµάσετε ερωτήσεις που θα υποβάλλετε στον συνεντευκτή, αλλά και για να γνωρίζετε λεπτοµέρειες που πιθανόν να ερωτηθείτε. Αναζητήστε, λοιπόν, πληροφορίες για:

 • τον κλάδο που ανήκει η επιχείρηση
 • τη δραστηριότητά της εγχώρια ή και στο εξωτερικό
 • τα οικονοµικά της στοιχεία και ισολογισµούς που διαµορφώνουν εικόνα βιωσιµότητας
 • τα στελέχη που απαρτίζουν το οργανόγραµµά της
 • τη θέση που αιτηθήκατε, και
 • το γενικότερο εύρος των τµηµάτων και του προσωπικού της

 

Τοποθεσία Εταιρείας

 

Βρείτε τα “πατήµατά” σας… στην κυριολεξία, προτού να είναι αργά! Μην περιµένετε την ίδια ηµέρα της συνέντευξης για να βρείτε πού εδρεύει η εταιρεία και ποια διαδροµή θα ακολουθήσετε για να φτάσετε εκεί. “Χαράξτε” το δροµολόγιο που θα σας βολέψει προκειµένου να µην καθυστερήσετε. Αποφασίστε ποιο µέσο µεταφοράς θα χρησιµοποιήσετε ή αν χρειάζεται να αποκλείσετε συγκοινωνίες που τυχόν δεν λειτουργούν (π.χ. λόγω απεργιών, κλειστών σταθµών). Αναζητήστε σε ειδησεογραφικές ανακοινώσεις τα εµπόδια της επόµενης ηµέρας και φροντίστε αυτά να µην σταθούν στο “διάβα” σας. Το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης σε µια συνέντευξη, είναι η ώρα προσέλευσης. Αυτή µπορεί να καθορίσει θετικά ακόµα και την εξέλιξη της συνάντησης. Πώς;

 

Διαχείριση Χρόνου | Προσέλευσης

 

Όπως γνωρίζετε, χρειάζεται να είστε στην ώρα σας και µάλιστα λίγα λεπτά νωρίτερα. Αυτό θα µειώσει αισθητά το άγχος σας και συνάµα, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια πράγµατα πιο σχολαστικά, προκειµένου να βγάλετε µερικά πρώτα χρήσιµα συµπεράσµατα… Πόσο νωρίτερα, όµως, χρειάζεται να φτάσετε; Περίπου ένα δεκάλεπτο, µε ένα τέταρτο της ώρας πριν, είναι ο ιδανικός χρόνος. Φροντίστε, µόνο, να συνυπολογίσετε και µια ενδεχόµενη καθυστέρηση λόγω εξωτερικού παράγοντα, ώστε να µην σας επηρεάσει χρονικά από το στόχο σας. Επίσης, θυµηθείτε πως η προσέλευση πολύ νωρίτερα από το ραντεβού σας δεν ερµηνεύεται θετικά. Αντιθέτως, υποδεικνύει κακή διαχείριση χρόνου!

 

Παρατήρηση Περιβάλλοντος

 

Σας προτείνουµε να εξετάσετε σχολαστικά το περιβάλλον στο οποίο εισέρχεστε, µιας που δεν θα έχετε την πολυτέλεια του χρόνου να το παρατηρήσετε αργότερα. Αν φτάσετε λίγο νωρίτερα, λοιπόν, από το ραντεβού σας, µπορείτε να αξιοποιήσετε τον κερδισµένο αυτό χρόνο, για να µάθετε κάποιες πληροφορίες. Αρχικά, παρατηρήστε τις ενέργειες-συνήθειες και τη διάθεση του προσωπικού της εταιρείας, κατά την είσοδο, έξοδο από την εταιρεία ή το διάλειµµα. Προσέξτε την ένδυσή τους και συγκρίνετέ την µε την επιλογή που εσείς ακολουθήσατε. Επιπλέον, σκεφτείτε αν τα πρώτα σηµάδια της κουλτούρας που διαφαίνεται, είναι αυτή που θα θέλατε να αντιπροσωπεύετε, αν ξεκινούσατε εργασία εκεί. Βγάλτε κάποια πρώτα συµπεράσµατα που θα σας οδηγήσουν σε εύστοχες ερωτήσεις και αξιολόγηση της εξέλιξης της συνέντευξης. Προσοχή µόνο, πώς θα τα αξιοποιήσετε.

 

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Καριέρας 2015 | σελίδα 20