2 Σύμμαχοι: Βιογραφικό & LinkedIn Profile

Home / 2 Σύμμαχοι: Βιογραφικό & LinkedIn Profile

linkedInΜε την πληθώρα προσφοράς υποψηφιοτήτων και την ελάχιστη (ακόµα) ζήτηση εργασίας, καλείστε να φέρετε εσείς οι ίδιοι σε προτεραιότητα το προφίλ σας, να ξεχωρίσει το personal brand σας µε στρατηγικά σχεδιασµένες κινήσεις. Κι επειδή το βιογραφικό σας πάντα θα αποτελεί το νούµερο ένα εργαλείο της καµπάνιας marketing της “επιχείρησης του εαυτού σας”, ο τρόπος που θα το διαµορφώσετε, η επιµέλεια που θα ασκήσετε και οι “πινελιές” που θα προσθέσετε, αποτελούν το κλειδί για να σας καλέσουν σε συνέντευξη.

 

Ανάλογα λοιπόν µε την προσωπικότητά σας, το αντικείµενο και την εταιρεία που απευθύνεστε, θα συντάξετε το βιογραφικό σας να συνάδει µε αυτά. Αν στοχεύετε, δηλαδή, να απασχοληθείτε:

 

ως οικονοµικό στέλεχος, συντάξτε ένα βιογραφικό λιτό, σαφές, µε νούµερα και απτές αποδείξεις που θα “κουµπώνουν” στις ανάγκες της αγγελίας και του τµήµατος

ως 3D animator, δηµιουργήστε ένα Video-CV µε τεχνικές που θα αναδεικνύουν το ταλέντο σας (περισσότερη απήχηση στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα)

ως web developer, δοκιµάστε ένα τύπου Facebook timeline βιογραφικό· θα κερδίσετε τις εντυπώσεις και θα καταφέρετε να σας θυµούνται!

Το LinkedIn Profile σας, προτείνουµε να είναι κοινός παρονοµαστής της επαγγελµατικής σας ταυτότητας, σε όποιον κλάδο κι αν ανήκετε. Με την ταχύτητα της τεχνολογίας, τα Social Media έχουν γίνει αναφαίρετο κοµµάτι της καθηµερινότητας και της παγκόσµιας δικτύωσης που απαιτείται. Δεν έχετε επαγγελµατική οντότητα αν δεν έχετε ψηφιακή παρουσία. Για τη δηµιουργία ενός επιτυχηµένου και αποτελεσµατικού LinkedIn profile, ακολουθήστε τις οδηγίες της προηγούµενης ενότητας, παράλληλα µε τις βασικές αρχές σύνταξης ενός βιογραφικού που αναφέρονται παρακάτω. Φροντίστε, επίσης, να συµµετάσχετε σε ειδικά workshop που θα ενισχύσουν την ψηφιακή σας παρουσία (σχετικά workshop διεξάγονται µέσω του Kariera.gr Training & Development Centre: http://www.kariera-training.gr).

 

 Το Νέο Βιογραφικόcv_karierabuilder

 

Η σύνταξη ενός βιογραφικού έχει καταλήξει µεσανατολικό ζήτηµα τα τελευταία χρόνια στην χώρα µας. Τόσο η οικονοµική κρίση που κινεί τα νήµατα των διαδικασιών αξιολόγησης σε διαφορετική τροχιά, όσο και οι εταιρείες που έχουν αναγκαστικά προσαρµοστεί στις αλλαγές, έχουν αλλάξει τα κριτήρια που επιλεγόταν κάποτε ένας υποψήφιος. Οι ενότητές του, χρειάζεται να είναι όχι µόνο όσο πιο σαφείς γίνεται, αλλά και να διαθέτουν ιδιαίτερα στοχευµένες πληροφορίες για τους εργοδότες. Έτσι, κάθε βιογραφικό χρειάζεται τρόπον τινά να είναι ξεχωριστό, εφόσον προβάλει και περιγράφει διαφορετικές προσωπικότητες, ακαδηµαϊκές και επαγγελµατικές πορείες. Ποιες, όµως, είναι οι βασικές ενότητές του;

 

1η Ενότητα: Προσωπικά Στοιχεία

 

Συµπεριλάβετε απλά τα στοιχεία σας και συγκεκριµένα όσα είναι απαραίτητα για να έρθει κάποιος σε επικοινωνία µαζί σας:

 

Ονοµατεπώνυµο

Ηµεροµηνία γέννησης

Διεύθυνση (οδός, αριθµός, περιοχή, Τ.Κ.)

Εθνικότητα

Οικογενειακή κατάσταση (έγγαµος/η ή άγαµος/η)

Τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό)

Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) και

Επαγγελµατική ηλεκτρονική ταυτότητα (LinkedIn URL)

Στοιχεία, όπως η εθνικότητα και η οικογενειακή κατάσταση, µπορούν να παραλειφθούν (ειδικά όταν αποστέλλετε αίτηση στο εξωτερικό) σύµφωνα µε κανόνες που αφορούν στην πρόληψη και καταπολέµηση των διακρίσεων και εξασφάλιση της ισότητας στην εργασία.

 

2η Ενότητα: Εκπαίδευση

 

Σε αυτή την ενότητα, καταχωρήστε τις σπουδές και ακαδηµαϊκές σας γνώσεις, απλά και λιτά. Αναγράψτε µόνο την χρονολογία αποφοίτησής σας, το εκπαιδευτικό ίδρυµα και τον τίτλο του διπλώµατος/πτυχίου/πιστοποιητικού που αποκτήσατε, παραλείποντας αναλυτικές λίστες των µαθηµάτων σας· είναι περιττές. Εκτός εάν είναι απαραίτητο να αναφερθούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριµένο στόχο σας.

 

Ποιο σηµείο, όµως, καταλαµβάνει η εκπαίδευση στο βιογραφικό; Ανάµεσα στα προσωπικά σας στοιχεία και την προϋπηρεσία, ή µετά από αυτήν; Αναλόγως µε την προϋπηρεσία σας. “Ποιος είναι ο άσσος στο µανίκι σας;”. Αν, π.χ. έχετε µόλις ξεκινήσει την επαγγελµατική σας πορεία, πραγµατοποιώντας µόνο την πρακτική άσκηση, το πιο δυνατό σας “χαρτί” είναι οι ακαδηµαϊκές σπουδές σας. Αν όµως, έχετε πάνω από 2-3 έτη εµπειρία, τότε τοποθετήστε σε προτεραιότητα την προϋπηρεσία σας και κατόπιν την εκπαίδευση.

 

3η Ενότητα: Προϋπηρεσία

 

Ακολουθήστε απλή και δοµηµένη µορφή, λαµβάνοντας υπ’ όψη τις παρακάτω συµβουλές και αναφέρετε, ξεκινώντας από την τρέχουσα ή πιο πρόσφατη εµπειρία σας:

Την ηµεροµηνία έναρξης και λήξης κάθε εργασιακής σας θέσης (µήνα/έτος: 00/0000)

Την εταιρεία-εργοδότη σας

Τον επίσηµο τίτλο της θέσης σας,.

Τις βασικές αρµοδιότητές σας σε µορφή λίστας (bullets), επιγραµµατικά (όχι περιγραφικά), συµπεριλαµβάνοντας στις φράσεις τους λέξεις-κλειδιά που αναφέρονται στην αγγελία ή που θα αναζητούσαν στελέχη επιλογής προσωπικού σε µηχανές αναζήτησης και αφορούν στο αντικείµενό σας.

 

Τα επιτεύγµατά σας συνοδευόµενα από “αποδείξεις”. Γίνετε συγκεκριµένοι αναφέροντας νούµερα, µεγέθη ή ποσοστά, τα οποία θα δίνουν ολοκληρωµένη εικόνα και απτά στοιχεία στους αναγνώστες του βιογραφικού σας. Δεν χρειάζεται να απασχολείστε µε πωλήσεις για να καταγράψετε νούµερα και στατιστικά – µπορείτε να εκφράσετε µε µέγεθος ή ποσοστό τις δυνατότητές σας και πώς αυτές µπόρεσαν και ξεπέρασαν τις προσδοκίες του ρόλου σας, ανεξαρτήτως κλάδου.

 

4η Ενότητα: Επιπλέον Στοιχεία

 

Αυτή η ενότητα χωρίζεται σε επιµέρους υπο-ενότητες, όπως η χρήση/γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ξένες γλώσσες, τα σεµινάρια και οι δηµοσιεύσεις. Συνεπώς:

στις ξένες γλώσσες, αναφέρετε µόνο την γλώσσα που γνωρίζετε και τον σχετικό τίτλο πιστοποίησης που κατέχετε

στη χρήση/γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναφέρετε τα λογισµικά διαχείρισης στοιχείων και τις πλατφόρµες όπου έχετε εµπειρία χρήσης, γλώσσες προγραµµατισµού που γνωρίζετε, προγράµµατα επεξεργασίας δεδοµένων και την εξοικείωση χρήσης/πλοήγησης στο διαδίκτυο,

στα σεµινάρια που έχετε παρακολουθήσει, αναφέρετε το διοργανωτή, την ηµεροµηνία διεξαγωγής (00/0000) και το εύρος τους (π.χ. 3ήµερο, 2µηνο, κλπ.) –αναφέρετε στρατηγικά, µόνο όσα έχουν σχέση µε το αντικείµενό σας,

στις δηµοσιεύσεις ή projects που έχετε αναλάβει, µπορείτε να αναφέρετε βασικά στοιχεία και τους υπεύθυνους σύνταξης.

 

5η Ενότητα: Δραστηριότητες

 

Συνήθης απορία των υποψηφίων που συντάσσουν ένα βιογραφικό, είναι γιατί είναι απαραίτητες οι συγκεκριµένες πληροφορίες. Σε παλαιότερες περιόδους που υπήρχε χρόνος λεπτοµερούς ανάγνωσης και αξιολόγησης ληφθέντων βιογραφικών, οι δραστηριότητες “έπαιζαν” ρόλο στην κρίση του συνεντευκτή, αλλά και συµπληρωµατικό ρόλο στα ψυχοµετρικά τεστ. Από τις αθλητικές δραστηριότητες ενός ατόµου (οµαδικές ή ατοµικές), µπορούν να βγουν χρήσιµα συµπεράσµατα για την ιδιοσυγκρασία , τη δοµή του χαρακτήρα του, καθώς και τη διαθεσιµότητά του. Π.χ. η ιστιοπλοΐα ως δραστηριότητα, συνοδεύεται από προοπτικές δικτύωσης µε συγκεκριµένα προφίλ ατόµων, που µπορεί να φανούν χρήσιµα σε υποψήφιο που θα προσληφθεί για ανάπτυξη πελατολογίου (π.χ. στη ναυτιλία).

 

6η Ενότητα: Συστάσεις

 

Φτάσατε αισίως στην τελευταία ενότητα του βιογραφικού σας. Έχετε ακολουθήσει πιστά όλες τις προηγούµενες λεπτοµερείς οδηγίες, παρέχοντας χρήσιµες πληροφορίες στον αναγνώστη του προφίλ σας. Αποµένει να συµπληρώσετε: “Συστάσεις διαθέσιµες, εφόσον ζητηθούν”, ώστε αν θελήσει κάποιος να διασταυρώσει στοιχεία και να επιβεβαιώσει τα συµπεράσµατα της αξιολόγησής του, να έρθει σε επαφή µαζί σας για να σας τις ζητήσει.

 

Τελευταίες Πινελιές

 

Tο βιογραφικό σας σηµείωµα είναι ΕΤΟΙΜΟ… απλώς χρειάζεται κάποιες τελευταίες πινελιές για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να ξεχωρίζει το personal brand σας σε σύγκριση µε τον ανταγωνισµό. Συγκεκριµένα:

Οπτική Αίσθηση: Κρατήστε το βιογραφικό σας ελαφρώς αποµακρυσµένο από την ορατότητά σας και ελέγξτε αν είναι “καθαρό” και λιτό σε γραφή. Όσο πιο πυκνογραµµένο είναι και φαίνεται σαν “µουτζούρα”, τόσο πιο δυσανάγνωστο και µη-ελκυστικό είναι για τον αναγνώστη. Εξ ου και καταγράφουµε τις αρµοδιότητες σε bullets κι όχι παραγράφους.

Τα 3 Σίγµα: Το βιογραφικό σας χρειάζεται να έχει Σαφήνεια, Συνοχή και Συνέχεια. Μην το παρακάνετε στις αναλύσεις για να εξαντλήσετε όσα θέλετε να “πείτε”. Κρατήστε και κάποια σηµεία “κρυφά” για να κινήσετε το ενδιαφέρον του συνεντευκτή και να αναζητήσει να σας καλέσει και να σας αξιολογήσει.

Ρήµατα Δράσης: Κάθε bullet που επεξηγείτε επιγραµµατικά τα επιτεύγµατα και τις αρµοδιότητές σας, χρειάζεται να ξεκινάει µε ενεργό ρήµα (π.χ. διενεργούσα, συνέλεγα, increased, designed, κ.ο.κ.). Εκφράσεις όπως “ήµουν υπεύθυνος/η για” (responsible for) έχουν καταργηθεί εδώ και 4 έτη.

Βιογραφικό έως 2 Σελίδες: Χωρίς αυτή η πρόταση να είναι απόλυτη, φροντίστε αν έχετε λιγοστή προϋπηρεσία (π.χ. είστε απόφοιτος, έχετε εργαστεί µόνο 1-2 έτη), το βιογραφικό σας να είναι 1 σελίδα. Αν έχετε παραπάνω από 3 έτη προϋπηρεσίας και εύρος καθηκόντων, είναι λογικό να επεκταθείτε σε 2η σελίδα. Θυµηθείτε µόνο, ότι όσο περισσότερη προϋπηρεσία έχετε, τόσο λιγότερες λεπτοµέρειες χρειάζονται. Δεν έχετε να αποδείξετε κάτι· οι τίτλοι των θέσεων που έχετε αναλάβει µε ελάχιστη περιγραφή του ρόλου, αρκούν για να αποκαλύψουν την εµπειρία και την αξία σας.

Αγγλική έκδοση: Ετοιµάστε το βιογραφικό σας και στην αγγλική γλώσσα, ειδικά αν θα απευθυνθείτε σε πολυεθνική ή µεγάλη ελληνική εταιρεία. Σκεφτείτε να το χρειαστούν άµεσα και να µην το έχουν στην διάθεσή τους. Αν δεν έχουν περιθώρια καθυστέρησης, θα περάσουν απλά στον επόµενο υποψήφιο!

Γνήσιο Βιογραφικό: Τα στοιχεία που εκθέτετε στο βιογραφικό σας είναι απαραίτητο να είναι πέρα για πέρα αληθή σε κάθε λεπτοµέρεια και περιγραφή τους. Είναι, άλλωστε, συνήθης διαδικασία µεταξύ στελεχών στις εταιρείες να γίνεται διασταύρωση στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Καριέρας 2015 | σελίδα 15